Ondernemersverhaal: Stichting de Muziekmakers vullen twee leegstaande verdiepingen met muziek

Elger en zijn oud-pianoleraar Max hebben een werkplek van VPS in gebruik genomen om stichting de Muziekmakers op te zetten. Deze stichting biedt muzikanten de ruimte om te repeteren en muziek op te nemen. Elger regelt alle operationele zaken, en Max speelt een belangrijke rol in de organisatie van alles rondom het muziek maken. Elger vertelt: “Max is een professionele muzikant, heeft een groot netwerk en kent veel muzikanten. Ik wat minder, dat is minder mijn domein, maar ik ben goed in dingen regelen en organiseren.”

Elger is van huis uit IT-er en speelt als toetsenist in een coverband. Hoe hij van bandlid naar eigenaar van deze stichting ging, legt hij ons uit.

Hoe is de stichting ontstaan?

“Dit is voor mij een totaal uit de hand gelopen hobby,” begint Elger. Hij speelt in een coverband en had een oefenruimte nodig waar de band bij elkaar kon komen. Publieke oefenruimtes hebben echter wat nadelen. Hij vertelt: “Je moet telkens al je spullen meenemen, alles opnieuw opzetten. De spullen die aanwezig zijn, zoals kabels, zijn soms kapot en de hygiëne laat ook vaak te wensen over.” Dus stelde hij aan zijn band voor om een eigen repetitieruimte te zoeken: “We wilden een plek hebben waar we altijd in konden en waar onze spullen konden blijven staan.” Max was het daarmee eens.

Ze konden terecht in een repetitieruimte via een andere leegstandbeheerder. Toen ze deze ruimte eenmaal betrokken hadden, bleken meerdere muzikanten van hun ruimte gebruik te willen maken. “En zoals dat dan gaat, dan neem je een keer iemand mee, en die vraagt dan: mag ik hier af en toe ook repeteren”, legt Elger uit. Helaas werd het contract met de leegstandbeheerder al snel opgezegd omdat de ruimte een andere bestemming kreeg.

Coronacrisis als stroomversnelling

Vervolgens kwamen Elger, Max en hun bands bij VPS terecht. Na een fijne periode in Leiden werd ook dat contract opgezegd maar het nieuwe pand in Rijswijk bood vele mogelijkheden. Ze besloten direct een extra ruimte af te nemen voor anderen in de muziekwereld die ook een oefenruimte nodig hebben. “Toen ging het heel snel. We hebben nooit een advertentie geplaatst, alles ging altijd via via. “Door de coronacrisis kwamen veel muzikanten thuis te zitten en thuiswerken als muzikant terwijl de buren ook thuis zijn is nogal eens een probleem. We hadden al snel de volledige 8e verdieping in gebruik en later is hier de 7e verdieping bijgekomen”, vertelt Elger. De ruimtes die zij via VPS gebruiken worden nu intensief gebruikt als oefen- en opnameruimtes door verschillende professionele en semiprofessionele muzikanten.

Beperkt budget

Elger en Max hebben hun muziekstichting in Rijswijk gevestigd. Over het contact met VPS vertelt hij: “Het is prettig samenwerken, het voelt als een partnership en niet als een typische huurder-verhuurdersrelatie. Soms doen wij een stapje extra en soms doet VPS dat. Zo werkt dat gewoon.”

Elger en Max zouden wel graag de extra zekerheid willen hebben dat ze langere tijd in het pand kunnen blijven zitten. Maar Elger geeft aan ook de voordelen van leegstandbeheer te zien: “De kosten zijn goed te doen. Wij en onze klanten zijn muzikanten. We hebben geen groot budget en zijn blij dat we hier kunnen doen wat we het liefste doen: muziek maken.”

Professionele muzikanten aan de bak

De stichting van Elger en Max werkt veel met semiprofessionele muzikanten die bij het grote publiek niet zo bekend zijn, maar krijgt ook regelmatig bekende muzikanten over de vloer. “We werken bijvoorbeeld met Velvet Vox, de achtergrondzangeressen van The Streamers.” Daarnaast komen veel andere achtergrondzangers van beroemde muzikanten repeteren in hun VPS ruimte in Rijswijk. Sommigen komen zelfs vanuit de andere kant van Nederland naar Rijswijk om bij Elger en Max te repeteren. “Dat is best bizar”, vindt Elger.

Ook op zoek naar werkruimte?

Ben jij ook op zoek naar een fijne en betaalbare kantoorruimte of atelier om jouw bedrijf te laten groeien? Dan is een ruimte VPS misschien iets voor jou. Wij bieden ondernemers uit allerlei disciplines werkruimte aan in leegstaand vastgoed. Bekijk ons actuele aanbod en meld je aan!

Compare listings

Vergelijken