• Waar vind ik de beschikbare ruimtes?
  Op de pagina Actueel aanbod vind je de beschikbare woon- en werkruimtes. Je kunt het aanbod filteren of zoeken via de kaart. Staat er op dit moment geen ruimte tussen het aanbod die bij je past? Dan kun je je nog steeds aanmelden. We nemen dan contact met je op als er een ruimte beschikbaar is die voldoet aan jouw wensen.

 • Hebben jullie een wachtlijst?
  Wij werken niet met wachtlijsten. Op het moment dat wij een nieuwe ruimte beschikbaar hebben, selecteren wij op volgorde van binnenkomst van aanmelding de juiste kandidaat. Het komt voor dat wij zoveel aanmeldingen ontvangen dat wij niet met iedereen een persoonlijk intakegesprek kunnen voeren en dat wij gebaseerd op de informatie in de aanmelding de juiste kandidaat selecteren. Ondernemers en bewoners die reeds een ruimte via VPS gebruiken, maar moeten verhuizen, krijgen voorrang op nieuwe aanmeldingen.
 • Is er een minimale leeftijd?
  Ja, de minimale leeftijd is 18 jaar. In verband met de tijdelijke aard van het gebruik van  de woon- en werkruimtes, plaatsen wij enkel personen van 18 jaar en ouder.
 • Hoe meld ik me aan voor een ruimte?
  Je kunt je online aanmelden voor een ruimte. Bekijk de beschikbare ruimtes en meld je direct op de pagina van de betreffende ruimte aan. Staat er op dit moment geen ruimte tussen het aanbod die bij je past? Dan kun je je nog steeds aanmelden. Aanmelden kan helaas niet telefonisch of via e-mail.
 • Wat gebeurt er als ik me aanmeld voor een ruimte?
  Als we je een ruimte kunnen aanbieden nemen we contact met je op. We nodigen je dan uit voor een (telefonisch of fysiek) intakegesprek. Tijdens het intakegesprek vertellen we je meer over de ruimte en bespreken we onze werkwijze en de contractvormen. Daarna maken we een afspraak voor een bezichtiging. Als je de ruimte accepteert tekenen we een bruikleenovereenkomst of een (tijdelijke) huurovereenkomst. In de meeste gevallen kun je er daarna meteen in.
 • Wat voor overeenkomst krijg ik?
  Afhankelijk van het type ruimte (woon- of werkruimte), de afspraken met de pandeigenaar en de verwachte duur van leegstand bieden wij je een bruikleenovereenkomst of een (tijdelijke) huurovereenkomst aan. Tijdens het intakegesprek word je hierover geïnformeerd.
 • Wat is de opzegtermijn?
  We doen ons best om je zo snel mogelijk te informeren als een gebouw een nieuwe bestemming krijgt. De opzegtermijn is afhankelijk van het type overeenkomst dat we met je zijn aangegaan. Bij een bruikleenovereenkomst bedraagt de opzegtermijn 14 of 28 dagen, bij een (tijdelijke) huurovereenkomst is dit 3 maanden.
 • Hoelang kan ik deze ruimte gebruiken?
  We weten vaak niet hoelang een ruimte beschikbaar is. We krijgen een pand in beheer omdat het in afwachting is van bijv. sloop, nieuwbouw, verkoop of herbestemming is. Tot die tijd mag het tijdelijk in gebruik genomen worden door ondernemers en/of bewoners. We doen ons best om je zo snel mogelijk te informeren als een gebouw een nieuwe bestemming krijgt.
 • Hoeveel kost een woon- of werkruimte?
  De maandelijkse kosten zijn afhankelijk van de locatie, de grootte en de staat van de ruimte. Er zijn woonruimte vanaf € 190,- per maand excl. g/w/e en de werkruimtes zijn beschikbaar vanaf € 150,- per maand. Bekijk hier ons actuele aanbod, waar per ruimte de maandelijkse kosten zijn vermeld.
 • Zijn er nog andere kosten die ik moet betalen?
  Naast de maandelijkse vergoeding betaal je € 25,- inschrijfkosten en € 85,-administratiekosten. Bij je eerste VPS woonruimte ben je ook verplicht een brandveiligheidspakket af te nemen voor € 75,-. Deze kosten zijn eenmalig. Bijeen eventuele volgende ruimte betaal je alleen € 50,- administratiekosten. Ook dien je in de meeste gevallen een borgsom te betalen, dit bedrag wordt op jouw rekening teruggestort als de bruikleen- of tijdelijke huurovereenkomst is beëindigd.
 • Waarom betaal ik administratiekosten?
  De administratiekosten is de vergoeding voor de werkzaamheden die wij achter de schermen doen, zoals het gebruiksklaar maken van het gebouw en het opstellen van het contract.
 • Hoeveel borg moet ik betalen?
  In de meeste gevallen vragen wij een borgsom ter hoogte van 2 maanden vergoeding. Dit bedrag wordt op jouw rekening teruggestort als de bruikleen- of (tijdelijke) huurovereenkomst beëindigd is.
 • Waarom betaal ik borg?
  De borg is een kleine zekerheid voor ons, zodat indien er onverhoopt iets gebeurt waardoor jij de maandelijkse vergoeding niet meer kunt voldoen, wij dit na de oplevering met je borg kunnen verrekenen. Het kan ook gebeuren dat er schade aan het gebouw ontstaat, mocht jij dat niet herstellen dan kunnen wij na jouw vertrek uit het pand jouw borg gebruiken om de schade te herstellen. Lever je de ruimte netjes op en heb je geen betalingsachterstand, dan ontvang je de borg binnen 65 dagen na de oplevering terug op je rekening.
 • Moet ik betalen voor nutsvoorzieningen?
  Dit verschilt per ruimte en je wordt hierover geïnformeerd tijdens het intakegesprek. Bij woonruimte is er vaak een eigen aansluiting, waardoor je dit gemakkelijk zelf op naam kan zetten. Bij een groter (verzamel)gebouw worden nutsvoorzieningen vaak betaald door de eigenaar van het gebouw, maar kan een gedeelte van de kosten worden doorberekend aan de gebruikers.
 • Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?
  In het geval van een bruikleenovereenkomst kom je niet in aanmerking voor huurtoeslag. Dit komt doordat je de ruimte in bruikleen hebt en geen ruimte huurt. Als je gebruik maakt van een woning op basis van (tijdelijke) huur, is huurtoeslag soms wel mogelijk. Of je in aanmerking komt voor huurtoeslag is afhankelijk van de huurprijs, je inkomen, je leeftijd en je woonsituatie. Als je totale vermogen te hoog is ontvang je ook geen huurtoeslag. Je kunt hier bekijken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag.
 • Waarom is het maandbedrag zo laag?
  Jij kunt als bruiklener op tijdelijke basis een ruimte gebruiken voor een lage prijs per maand. In ruil daarvoor pas jij op het pand en zorg je ervoor dat het gebouw en de omgeving leefbaar blijven, en de vastgoedeigenaar geen last krijgt van negatieve gevolgen van leegstand, zoals kraak, inbraak en vandalisme.
 • Waar kan ik een werkruimte voor gebruiken?
  Je kunt de werkruimte gebruiken als kantoor- of atelierruimte, maar ook voor bijv. coachingsessies, fotografie en yoga zijn de meeste ruimtes erg geschikt. Er vindt een enorme diversiteit aan bedrijvigheid plaats in VPS panden en we huisvesten startups, zzp’ers, kleine bedrijven en kunstenaars uit allerlei disciplines. Tijdens het intakegesprek leg je uit waar je de ruimte voor wilt gebruiken en bekijken we de mogelijkheden. Het houden van een open winkel is in de meeste gevallen niet toegestaan.
 • Zijn de ruimtes gemeubileerd?
  Sommige ruimtes zijn voorzien van meubilair, maar de meeste ruimtes worden ongemeubileerd aangeboden, zodat je het naar eigen smaak kunt inrichten. Of er meubilair aanwezig is zal tijdens het intakegesprek worden toegelicht.
 • Wat zijn mijn verantwoordelijkheden?
  Je betaalt een laag maandbedrag en in ruil daarvoor vragen wij je op het pand te passen. Je gaat netjes om met het gebouw en de directe omgeving en meldt het ons als er schades of ongeregeldheden zijn.
 • Mogen mijn ouders garant staan voor mij?
  Het is helaas niet mogelijk om iemand anders garant te laten staan voor jou. Wij tekenen per persoon een overeenkomst en daar horen ook alle afspraken bij. Wij incasseren de maandelijkse vergoeding van de rekening van de persoon die met ons een overeenkomst is aangegaan.
 • Wat voor soort gebouwen hebben jullie beschikbaar?
  We beheren leegstaande panden aan in heel Nederland, bijvoorbeeld woningen, bedrijfshallen, kantoorpanden, leegstaande winkels, voormalige gevangenissen, ziekenhuizen, buurthuizen, kerken en zelfs kastelen.
 • Mag ik veranderingen aanbrengen aan de ruimte?
  Je mag jouw ruimte naar eigen smaak inrichten met meubilair. Wil je een muur verven, een reclame-uiting ophangen of een andere wijziging aanbrengen? Vraag dan eerst schriftelijke toestemming aan VPS.
 • Beschikken de werkruimtes over eigen sanitair?
  Veel werkruimtes beschikken over eigen sanitair en bijvoorbeeld een pantry. Het komt ook voor dat deze voorzieningen gedeeld worden met andere gebruikers die gebruik maken van een ruimte in het gebouw.
 • Krijg ik het gebouw voor mezelf?
  In veel gevallen gebruik je een ruimte in een gebouw waar ook andere gebruikers gevestigd zijn.  Dit stelt jou in staat om andere enthousiaste bewoners of ondernemers te ontmoeten. We hebben ook gebouwen beschikbaar waar maar één gebruikers gebruik van kan maken. In dat geval heb je het gebouw voor jezelf. Bij woonruimte kan het voorkomen dat wij jou vragen iemand aan te dragen, indien er sprake is van gedeelde faciliteiten.
 • Mag ik op vakantie?
  Natuurlijk mag je op vakantie. We vragen je wel om dit vooraf bij ons aan te geven zodat wij we ervoor kunnen zorgen dat het gebouw geen leegstandsrisico loopt.
 • Beschikt de werkruimte over wifi?
  Veel gebouwen beschikken over wifi-faciliteiten. Als dit niet het geval is dien je dit zelf op eigen naam te regelen.
 • Er staat geen ruimte bij waar ik interesse in heb, kan ik me nog steeds aanmelden?
  Staat er op dit moment geen ruimte tussen ons aanbod die bij je past? Dan kun je je nog steeds aanmelden. We nemen dan contact met je op als er een ruimte beschikbaar is die voldoet aan jouw wensen.
 • Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

  Neem contact met mij op

  1.500+ gebouwen in beheer

  Al meer dan 30 jaar beheren, onderhouden en beveiligen we vastgoed voor overheden, beleggers en woningcorporaties.

  18.500+ vastgoedinspecties

  Jaarlijks voeren we meer dan 18.500 inspecties van vastgoed uit, zodat u altijd op de hoogte bent van de actuele status.

  3.000+ tijdelijke gebruikers

  Betrokken bewoners, ondernemers en kunstenaars beschermen met trots het vastgoed van onze opdrachtgevers.

  60+ enthousiaste medewerkers

  Een professioneel team van specialisten werkt dagelijks aan oplossingen voor leegstandbeheer, onderhoud en antikraak.

  Compare listings

  Vergelijken