Opdrachtgever
Rijksvastgoedbedrijf

In beheer sinds
december 2016

Het concept

FutureDome staat voor een dynamische community die een bijdrage levert aan de toekomst van de stad vanuit de pijlers Educatie, Cultuur & creativiteit, Innovatie & duurzaamheid, Sport & spel, Zorg & welzijn en Stad & leefomgeving. FutureDome is het concept van VPS voor de tijdelijke exploitatie van het terrein en bestaat uit een mix van werken en welzijn. De 15 gebouwen op het terrein bieden ruimte aan huurders die vanuit hun professie en passie werken aan deze toekomstgerichte thema’s.

FutureDome is een Rijksmonument met een rijk verleden op een prachtige locatie aan de rand van Breda, op 5 minuten afstand van het gezellige centrum.

Achtergrond

De koepelgevangenis in Breda werd in de periode 1882 — 1886 gebouwd door de architect Johan Frederik Metzelaar, die eerder de vergelijkbare koepelgevangenis in Arnhem ontwierp. Het gebouw werd ontworpen volgens het panopticum-principe: vanuit het midden van het cirkelvormige complex konden de bewakers de gedetineerden constant in de gaten houden.

Tot en met 2014 deed de koepelgevangenis dienst als penitentiaire inrichting. Daarna is het terrein deels in gebruik geweest door het COA voor de tijdelijke huisvesting van asielzoekers. Eind november 2016 zijn deze bewoners overgeplaatst. VPS is in december 2016 in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf van start gegaan met het beheer en de exploitatie van de gebouwen op het terrein.

Een inspirerende plek

Een groot gedeelte van de 15 gebouwen op het terrein is verhuurd aan ondernemers, zowel startups als gevestigde bedrijven en profit als non-profit organisaties. FutureDome biedt ruimte aan een diversiteit aan beroepsgroepen, zoals kunstenaars, meubelmakers, fotografen, coaches, een longboard school, schrijvers, alternatieve genezers en psychologen. Daarnaast zijn er virtual reality bedrijven gevestigd en vindt er onder leiding van de organisatie Real Life Gaming in de weekenden het levensechte Prison Escape spel plaats.

Ook voor niet-commerciële initiatieven is plek: lichte onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden worden wekelijks uitgevoerd door verstandelijk beperkte leerlingen van het Breda College. Al deze huurders maken van het voormalige gevangeniscomplex een inspirerende, veilige en plezierige plek.

FutureDome Events

Voor evenementen op het terrein werken we samen met een evenementenorganisatie. Onder de noemer FutureDome Events organiseert deze partij zakelijke bijeenkomsten, seminars, tentoonstellingen en rondleidingen op het terrein. Dit loopt uiteen van fototentoonstellingen, tot aan concerten, filmavonden, rondleidingen, je kunt het zo gek niet bedenken. Wij zijn er trots op dat wij met VPS Special Projects een terrein met een donker verleden hebben kunnen ombuigen naar een terrein met vele positieve initiatieven!

Wij staan u graag te woord

Neemt u gerust contact op met een van onze adviseurs voor een vrijblijvende offerte of advies op maat.

1.500 gebouwen in beheer

Al meer dan 30 jaar beheren, onderhouden en beveiligen wij leegstaand vastgoed voor overheid, gemeentes, institutionele beleggers en woningcorporaties.

18.500 vastgoedinspecties

Per jaar voeren wij meer dan 18.500 vastgoedinspecties uit.

3.000 tijdelijke gebruikers

Deze betrokken ondernemers, kunstenaars en bewoners beschermen het vastgoed van onze opdrachtgevers.

60 enthousiaste medewerkers

Ons professionele team staat graag voor u klaar.

Compare listings

Vergelijken