Opdrachtgever
Rijksvastgoedbedrijf en Koepel Development

In beheer sinds
December 2016

Het concept

FutureDome vormt een dynamische community die bijdraagt aan educatie, cultuur & creativiteit, innovatie & duurzaamheid, sport & spel, zorg & welzijn en stad & leefomgeving in Breda. Bij VPS ontwikkelden we het concept voor de tijdelijke exploitatie van het terrein. Met een mix van werken en welzijn verhuren we de 15 gebouwen aan tijdelijke huurders die vanuit passie en professie werken aan toekomstgerichte thema’s. FutureDome is een Rijksmonument met een rijk verleden. De locatie ligt op maar 5 minuten van het gezellige centrum van Breda.

Update juni 2023: in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf heeft VPS Nederland sinds 2016 onder de naam FutureDome het leegstandbeheer van de voormalige koepelgevangenis verzorgd. Het terrein is in oktober 2022 aangekocht door Koepel Development, een samenwerking tussen VDD Project Development en Being. Het leegstandbeheer wordt door VPS Nederland voortgezet en het complex is omgedoopt tot Koepel District.

Achtergrond

FutureDome is het nieuwe concept in de koepelgevangenis in Breda, zoals die tussen 1882 en 1886 gebouwd werd door architect Johan Frederik Metzelaar. Hij ontwierp eerder ook de vergelijkbare gevangenis in Arnhem. Het gebouw werd ontworpen volgens het panopticum-principe. Bewakers konden de gedetineerden vanuit het midden van het cirkelvormige complex doorlopend in de gaten houden.

Tot en met 2014 was de locatie een penitentiaire inrichting. Daarna gebruikte het COA de locatie voor de tijdelijke huisvesting van asielzoekers. Eind 2016 werden zij overgeplaatst. In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf werken we sinds december 2016 bij VPS aan het beheer en de exploitatie van de gebouwen op het terrein.

Inspirerende plek

Een groot deel van de 15 gebouwen op het terrein verhuren we aan ondernemers. Het gaat om startups en gevestigde bedrijven, net als profit- en non-profit-instellingen. FutureDome biedt plaats aan allerlei beroepsgroepen, zoals kunstenaars, meubelmakers, fotografen, coaches, een longboard school, schrijvers, alternatieve genezers en psychologen. Ook bevinden zich er enkele bedrijven in Virtual Reality (VR) en vindt er onder leiding van Real Life Gaming in de weekenden het levensechte Prison Escape-spel plaats.

Daarnaast is er plaats voor niet-commerciële initiatieven. Verstandelijk beperkte leerlingen van het Breda College voeren er wekelijks lichte onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden uit. Samen maken de huurders van het voormalig gevangeniscomplex een inspirerende, veilige en plezierige plek.

FutureDome Events

Voor evenementen op het terrein werken we samen met een evenementenorganisatie. Zij organiseren als FutureDome Events zakelijke bijeenkomsten, seminars, tentoonstellingen en rondleidingen op het terrein. Bovendien vinden er fototentoonstellingen, concerten en filmavonden plaats.

VPS Special Projects is trots op de manier waarop we het terrein met een donker verleden hebben kunnen ombuigen naar een plek die bol staat van de positieve initiatieven.

We denken graag met u mee

Vragen over onze dienstverlening? Geef het ons aan, dan nemen we snel contact met u op.

1.500+ gebouwen in beheer

Al meer dan 30 jaar beheren, onderhouden en beveiligen we vastgoed voor overheden, beleggers en woningcorporaties.

18.500+ vastgoedinspecties

Jaarlijks voeren we meer dan 18.500 inspecties van vastgoed uit, zodat u altijd op de hoogte bent van de actuele status.

3.000+ tijdelijke gebruikers

Betrokken bewoners, ondernemers en kunstenaars beschermen met trots het vastgoed van onze opdrachtgevers.

80+ enthousiaste medewerkers

Een professioneel team van specialisten werkt dagelijks aan oplossingen voor leegstandbeheer, onderhoud en antikraak.

Compare listings

Vergelijken