Voor starters, studenten, ondernemers en kunstenaars

Hoe werkt antikraak en hoe kom je aan een antikraak woning of werkruimte? Dat leggen we je graag uit. We zijn VPS en beheren leegstaande woningen en andere gebouwen door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt. Dat zijn bijvoorbeeld bedrijfshallen en kantoorpanden, complete boerderijen, voormalige gevangenissen, ziekenhuizen, kerken en zelfs kastelen.

Je kunt als starter, student, ondernemer of kunstenaar op antikraak basis een ruimte gebruiken. Om tijdelijk te wonen of te werken, voor een lage prijs per maand. Jij zorgt er op die manier voor dat het gebouw en de omgeving leefbaar blijven, en de vastgoedeigenaar geen last krijgt van kraak, inbraak en vandalisme.

Bekijk het aanbod woon- en werkruimtes

Hoe werkt antikraak

Flexibel en netjes

Benieuwd hoe antikraak werkt? Jij kunt vanaf € 200,- per maand een antikraak ruimte gebruiken, in ruil voor flexibiliteit. We weten niet hoe lang je er kunt blijven wonen of werken. Ondertussen ga je netjes met het gebouw of de woning om, net alsof je thuis bent. Uiteraard geven we het je zo snel mogelijk aan als het pand een nieuwe bestemming krijg. En doen we ons best om je weer aan een nieuwe antikraak woning of werkruimte te helpen.

Bekijk het aanbod woon- en werkruimtes

Hoe kom ik aan een antikraak woning of werkruimte?

Hoe kom je aan een antikraak woning of werkruimte? Als je 18 jaar of ouder bent kun je je online aanmelden voor de woningen en werkruimtes. Bekijk de beschikbare ruimtes en meld je direct aan als er een ruimte bij staat waar je interesse in hebt. Of vul het online aanmeldformulier in, dan nemen we contact op als we iets vinden dat bij je past.

We nodigen je uit voor een intakegesprek en een bezichtiging. Tijdens het gesprek geven we je meer informatie over de ruimte en onze werkwijze. Na jouw akkoord tekenen we de huur- of bruikleenovereenkomst. Die heeft een opzegtermijn van 28 dagen in het geval van woonruimte en 28 dagen bij werkruimte. Meestal kun je de ruimte daarna meteen betrekken.

Let op: als je onze overeenkomst accepteert betaal je € 25,- inschrijfkosten en € 85,- administratiekosten. Daarnaast vragen we je om een waarborgsom. Bij het vaststellen van de maandelijkse vergoeding voor antikraak woningen hanteren wij de richtlijnen van het Keurmerk Leegstandbeheer.

Waarom antikraak wonen?

Je woont of werkt tijdelijk in een gebouw dat anders leeg zou staan. Jij houdt het pand en de omgeving netjes en leefbaar. Hierdoor kom je vaak op unieke plekken te wonen of werken en in ruil voor jouw zorg en flexibiliteit betaal je een lage prijs per maand.

Hoe krijg ik een antikraak woning?

Je kunt je online aanmelden voor een ruimte. Bekijk de beschikbare ruimtes en meld je direct op de pagina van de betreffende ruimte aan. Staat er op dit moment geen ruimte tussen die bij je past? Dan kun je je nog steeds aanmelden. Aanmelden kan helaas niet telefonisch of via e-mail. Als we je een ruimte kunnen aanbieden nemen we contact met je op voor een (telefonisch of fysiek) intakegesprek en het plannen van een bezichtiging.

Waar kan ik een antikraak werkruimte voor gebruiken?

Je kunt de antikraak werkruimte gebruiken als kantoor- of atelierruimte, maar ook voor bijv. coaching, fotografie en yoga zijn de meeste antikraak ruimtes erg geschikt. Er vindt een enorme diversiteit aan bedrijvigheid plaats in VPS panden en we huisvesten startups, zzp’ers, kleine bedrijven en kunstenaars uit allerlei disciplines. Tijdens het intakegesprek leg je uit waar je de ruimte voor wilt gebruiken en bekijken we de mogelijkheden.

Wat gebeurt er als ik me aanmeld voor een ruimte?

Als we je een ruimte kunnen aanbieden nemen we contact met je op. We nodigen je dan uit voor een (telefonisch of fysiek) intakegesprek. Tijdens het intakegesprek vertellen we je meer over de ruimte en bespreken we onze werkwijze en de contractvormen. Daarna maken we een afspraak voor een bezichtiging. Als je de ruimte accepteert tekenen we een bruikleenovereenkomst of een (tijdelijke) huurovereenkomst. In de meeste gevallen kun je er daarna meteen in.

Ontdek ons antikraak aanbod

Bekijk ons aanbod antikraak woningen en werkruimtes

Op zoek naar een antikraak woning of goedkope werkruimte? Bekijk het complete aanbod, met woningen en gebouwen ook bij jou in de buurt.

1.500+ gebouwen in beheer

Al meer dan 30 jaar beheren, onderhouden en beveiligen we vastgoed voor overheden, beleggers en woningcorporaties.

18.500+ vastgoedinspecties

Jaarlijks voeren we meer dan 18.500 inspecties van vastgoed uit, zodat u altijd op de hoogte bent van de actuele status.

3.000+ tijdelijke gebruikers

Betrokken bewoners, ondernemers en kunstenaars beschermen met trots het vastgoed van onze opdrachtgevers.

80+ enthousiaste medewerkers

Een professioneel team van specialisten werkt dagelijks aan oplossingen voor leegstandbeheer, onderhoud en antikraak.

Compare listings

Vergelijken