Het Schieblock in Rotterdam

Opdrachtgever
Gemeente Rotterdam

In beheer bij VPS sinds
Oktober 2015
Het Schieblock in Rotterdam
Het Schieblock in Rotterdam

Terugblik

Een grote hoeveelheid kantorenleegstand en een sluimerende economische crisis leiden tot vertragingen in binnenstedelijke ontwikkelingen. Ook het Rotterdam Central District bevindt zich in de spagaat van torenhoge ambities en een weerbarstige realiteit. Dit is de situatie waarin Het Schieblock – laboratory for urban development — is opgericht.

Over het project

Het Schieblock is een levendig stadslabaratorium’ waar creatieve ondernemers van uiteenlopende disciplines gehuisvest zijn. Eigenaar van de locatie, gemeente Rotterdam, heeft VPS ingeschakeld voor de verhuur van de ruimtes in het Schieblock en de beveiliging van het pand en het bijbehorende terrein. VPS verzorgt tevens de invulling van de naastgelegen panden aan het Delftseplein en de Delftsestraat. De ruimtes in deze panden worden aangeboden op basis van bruikleen. Het Schieblock en de naastgelegen panden aan het Delftseplein en de Delftsestraat bieden ruimte aan meer dan 150 creatieve startups, die van de locatie een inspirerend ondernemerscentrum gemaakt hebben. In en rondom het Schieblock zijn bijzondere initiatieven tot stand gekomen, zoals de Dakakker, de Biergarten en de luchtsingel (door architectenbureau ZUS gerealiseerd), een tijdelijke houten brug dwars door Het Schieblock heen.

Het Schieblock in Rotterdam

VPS en Het Schieblock

VPS heeft jarenlange ervaring op het gebied van het invullen van tijdelijke en structurele leegstand. Een concept dat enerzijds eigenaren helpt vastgoed te beheren en de leefbaarheid in de omgeving te waarborgen en anderzijds ondernemers en kunstenaars de mogelijkheid biedt zich in een ruimte te vestigen door middel van een huur- of bruikleenconstructie. Het tijdelijk beheer van het Schieblock laat zien dat leegstandbeheer veel meer is dan simpelweg het plaatsen van een ondernemer in een leegstaande ruimte.We koppelen mensen aan passende gebouwen waar zij tijdelijk werken en een meerwaarde bieden aan de leefomgeving. We zorgen voor beveiligingsmaatregelen op de plekken waar dit nodig is. We verbinden de verschillende partijen met elkaar en denken mee met de eigenaar van het pand over de brug naar de toekomst.

Meer informatie: schieblock​.com

Het Schieblock in Rotterdam