Inspirerende oplossingen voor herontwikkellocaties

Met meer dan 30 jaar ervaring gelden we als pionier in het creëren van innovatieve, tijdelijke invullingen van leegstand vastgoed. We lopen voorop in maatwerkoplossingen die naadloos aansluiten op de behoeften van opdrachtgevers. Met behoud van financieel en maatschappelijk rendement brengen we leegstaand vastgoed opnieuw tot leven.

Hoe VPS Special Projects begon

VPS Special Projects ontstond toen Heijmans Vastgoed en AM Real Estate Development ons in 2011 vroegen mee te denken met een complex leegstandsvraagstuk. Zij waren eigenaar van het 5 hectare grote Groot Ziekengasthuisterrein (GZG, nu: Gasthuiskwartier) in het centrum van Den Bosch. Met het vertrek van het ziekenhuis in 2011 kwam het grote binnenstedelijke gebied volledig leeg te staan, in afwachting van een bestemmingsplan voor transformatie.

VPS dacht mee over de tijdelijke invulling, om de aanzienlijke periode van verwachtte duur van leegstand te overbruggen. We kwamen met een oplossing die bestond uit een mix van wonen, werken en cultuur. Helemaal in lijn met de uiteindelijke bestemming. Wij maakten het GZG leefbaar, hielden de historische gebouwen in stand en zetten het terrein opnieuw op de kaart in aanloop naar de herontwikkeling.

Grootste binnenstedelijke leegstandbeheerproject in Nederland

Samen met de eigenaren realiseerden we de hoge ambities. Het Gasthuiskwartier werd het grootste binnenstedelijke leegstandbeheerproject in Nederland. De locatie in Den Bosch groeide uit tot een creatieve broedplaats voor ondernemers, kunstenaars, bewoners en horeca. Daardoor werden we in 2013 beloond met de LEEGaward, een onderscheiding van PropertyNL en de VLBN voor de meest creatieve en sociaal verantwoordelijk tijdelijke invulling van leegstaand vastgoed.

Brug naar de toekomst

Het tijdelijk beheer van VPS Special Projects laat zien dat leegstandbeheer meer is dan eenvoudigweg het plaatsen van een bewoner of ondernemer in een leegstaande ruimte: het gaat om het koppelen van mensen aan passende gebouwen waar zij (tijdelijk) kunnen wonen of werken, het met elkaar verbinden van verschillende partijen en het meedenken met de eigenaar en de gemeente over de visie naar de toekomst.

Na het GZG werkten we op een vergelijkbare manier aan zinvolle, tijdelijke invullingen voor bijvoorbeeld Het Schieblock in Rotterdam, Fort Isabella in Vught en FutureDome in Breda. Daarmee was ons bedrijfsonderdeel VPS Special Projects geboren.

Wij zetten uw herontwikkelingsgebied op de kaart

Werkt u aan herontwikkeling of binnenstedelijke vernieuwing? Neem contact met ons op of download onze brochure. We gaan graag voor u aan de slag, uiteraard op basis van uw specifieke wensen en voorkeuren.

We denken graag met u mee

Vragen over onze dienstverlening? Geef het ons aan, dan nemen we snel contact met u op.

1.500+ gebouwen in beheer

Al meer dan 30 jaar beheren, onderhouden en beveiligen we vastgoed voor overheden, beleggers en woningcorporaties.

18.500+ vastgoedinspecties

Jaarlijks voeren we meer dan 18.500 inspecties van vastgoed uit, zodat u altijd op de hoogte bent van de actuele status.

3.000+ tijdelijke gebruikers

Betrokken bewoners, ondernemers en kunstenaars beschermen met trots het vastgoed van onze opdrachtgevers.

75+ enthousiaste medewerkers

Een professioneel team van specialisten werkt dagelijks aan oplossingen voor leegstandbeheer, onderhoud en antikraak.

Compare listings

Vergelijken