Inspirerende oplossingen voor herontwikkellocaties

Al ruim 30 jaar is VPS Nederland actief in leegstandbeheer. Wij zijn pioniers in het creëren van innovatieve tijdelijke invullingen van leegstaand vastgoed en lopen voorop in het bieden van maatwerkoplossingen die naadloos aansluiten bij de wensen en behoeften van onze opdrachtgevers, het vastgoed en de omgeving. Met behoud van financieel en maatschappelijk rendement brengt VPS Special Projects leegstaand vastgoed weer tot leven.

Hoe VPS Special Projects begon…

Heijmans Vastgoed en AM Real Estate Development werden in 2011 geconfronteerd met een complex leegstandsvraagstuk. Zij waren de kersverse eigenaren van het Groot Ziekengasthuisterrein (GZG) in het centrum van ’s-Hertogenbosch. Het gebied van ruim 5 hectare groot heeft eeuwenlang een ziekenhuisfunctie gehad. Sinds 2002 werd de locatie gebruikt door het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). In 2011 verhuisde het JBZ naar een nieuwbouwlocatie buiten het centrum.

Met het vertrek van het ziekenhuis kwam het binnenstedelijke gebied volledig leeg te staan, terwijl het in afwachting was van een onherroepelijk bestemmingsplan voor transformatie. Een aanzienlijke periode van leegstand diende overbrugd te worden.

VPS werd gevraagd om mee te denken over een tijdelijke invulling van de locatie, die zou moeten bestaan uit een mix van wonen, werken en cultuur – in lijn met de uiteindelijke bestemming. We stonden voor de uitdaging om het GZG leefbaar te maken, de historische gebouwen in stand te houden en het terrein op de kaart te zetten als een nieuw te ontwikkelen deel van de binnenstad.

Het grootste binnenstedelijke leegstandbeheerproject van Nederland

Samen met de eigenaren zijn we erin geslaagd om deze ambities te realiseren. Het grootste binnenstedelijke leegstandbeheerproject van Nederland is een tijdelijke creatieve broedplaats geworden en uitgegroeid tot een begrip in ‘s-Hertogenbosch. In 2013 werd het GZG bekroond met de LEEGaward. Deze prijs – een initiatief van PropertyNL en de Vereniging Leegstandbeheerders Nederland – is een erkenning voor de meest creatieve en sociaal verantwoorde tijdelijke invulling van leegstaand vastgoed.

Brug naar de toekomst

Het tijdelijk beheer van het GZG laat zien dat leegstandbeheer meer is dan eenvoudigweg het plaatsen van een bewoner of ondernemer in een leegstaande ruimte: we verbinden verschillende partijen met elkaar en denken mee met de vastgoedeigenaar, projectontwikkelaar of gemeente over het creëren van een brug naar de toekomst. Deze aanpak is hét uitgangspunt voor de werkwijze van VPS. Na het GZG volgden vele andere inspirerende leegstandbeheerprojecten (waaronder Het Schieblock in Rotterdam, Fort Isabella in Vught en FutureDome in Breda). Onze bedrijfstak VPS Special Projects was geboren.

Wij zetten uw herontwikkelgebied op de kaart

Heeft u te maken met herontwikkeling of binnenstedelijke vernieuwing? En bent u benieuwd op welke wijze leegstandbeheer kan bijdragen aan een succesvolle herontwikkeling? Neemt u dan gerust contact met ons op of bekijk onze brochure. Op basis van uw wensen en de aard van het gebied, de gebouwen en de omgeving maken wij een projectaanpak op maat voor een passende tijdelijke invulling van de locatie.

Plannen voor herontwikkeling of stedelijke vernieuwing?
Wij denken graag met u mee hoe u in de tussentijd uw terrein kunt beheren

Neemt u gerust contact op met een van onze adviseurs voor een vrijblijvende afspraak of advies op maat.

1.500 gebouwen in beheer

Al meer dan 30 jaar beheren, onderhouden en beveiligen wij leegstaand vastgoed voor overheid, gemeentes, institutionele beleggers en woningcorporaties.

18.500 vastgoedinspecties

Per jaar voeren wij meer dan 18.500 vastgoedinspecties uit.

3.000 tijdelijke gebruikers

Deze betrokken ondernemers, kunstenaars en bewoners beschermen het vastgoed van onze opdrachtgevers.

60 enthousiaste medewerkers

Ons professionele team staat graag voor u klaar.

Compare listings

Vergelijken