Een contractvorm die bij jou past

Zoek je woon- of werkruimte via VPS? Bekijk dan ons actuele aanbod en meld je daar aan door het online aanmeldformulier in te vullen. Aanmelden kan helaas niet telefonisch of via e-mail. Als we je een woning of werkruimte kunnen aanbieden nemen we contact met je op. We nodigen je dan uit voor een intakegesprek.

Tijdens het intakegesprek vertellen we je meer over de ruimte en bespreken we onze werkwijze en de contractvormen. Daarna maken we een afspraak voor een bezichtiging. Als je de ruimte accepteert tekenen we een bruikleenovereenkomst of een (tijdelijke) huurovereenkomst. In de meeste gevallen kun je er daarna meteen in.

Bekijk het aanbod woon- en werkruimtes

Contractvormen

Bruikleen of (tijdelijke) verhuur

Een bruikleenovereenkomst is een contract voor onbepaalde tijd. Er geldt een wederzijdse opzegtermijn van 28 dagen voor woningen en werkruimtes.

Een tijdelijke woonruimte huurovereenkomst op basis van de Leegstandwet ga je aan voor minimaal 6 maanden. Na die periode geldt er een opzegtermijn van 3 maanden voor de eigenaar. Als huurder heb je een opzegtermijn van 1 maand.

Welke contractvorm we je aanbieden hangt af van de ruimte. We houden rekening met de verwachte duur van de leegstand, de wensen van de vastgoedeigenaar en het type gebruik (wonen of werken).

Bekijk het aanbod woon- en werkruimtes
Wat voor overeenkomst krijg ik?

Afhankelijk van het type ruimte (woon- of werkruimte), de afspraken met de pandeigenaar en de verwachte duur van leegstand bieden wij je een bruikleenovereenkomst of een (tijdelijke) huurovereenkomst aan. Tijdens het intakegesprek word je over het type overeenkomst geïnformeerd.

Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

In het geval van een bruikleenovereenkomst kom je niet in aanmerking voor huurtoeslag. Dit komt doordat je de ruimte in bruikleen hebt en geen ruimte huurt. Als je gebruik maakt van een woning op basis van (tijdelijke) verhuur, is huurtoeslag soms wel mogelijk. Of je in aanmerking komt voor huurtoeslag is afhankelijk van de huurprijs, je inkomen, je leeftijd en je woonsituatie. Als je totale vermogen te hoog is ontvang je geen huurtoeslag. Je kunt op de website van de Belastingdienst kijken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Zijn er nog andere kosten die ik moet betalen?

Naast de maandelijkse vergoeding betaal je € 25,- inschrijfkosten en € 85,-administratiekosten. Bij je eerste VPS woonruimte ben je ook verplicht een brandveiligheidspakket af te nemen voor € 75,-. Deze kosten zijn eenmalig. Bij een eventuele volgende ruimte betaal je alleen € 50,- administratiekosten. Ook dien je in de meeste gevallen een borgsom te betalen, dit bedrag wordt op jouw rekening teruggestort nadat de bruikleen- of tijdelijke huurovereenkomst is beëindigd.

Waarom een bruikleenovereenkomst?

Antikraak voorkomt kraak en andere leegstandsrisico’s. Je woont of werkt tijdelijk in een gebouw dat anders leeg zou staan in afwachting van een nieuwe bestemming. Een bruikleenovereenkomst heeft een korte opzegtermijn en geeft daardoor veel flexibiliteit voor de eigenaar van het pand en in ruil daarvan liggen de maandelijkse kosten laag.  

1.500+ gebouwen in beheer

Al meer dan 30 jaar beheren, onderhouden en beveiligen we vastgoed voor overheden, beleggers en woningcorporaties.

18.500+ vastgoedinspecties

Jaarlijks voeren we meer dan 18.500 inspecties van vastgoed uit, zodat u altijd op de hoogte bent van de actuele status.

3.000+ tijdelijke gebruikers

Betrokken bewoners, ondernemers en kunstenaars beschermen met trots het vastgoed van onze opdrachtgevers.

80+ enthousiaste medewerkers

Een professioneel team van specialisten werkt dagelijks aan oplossingen voor leegstandbeheer, onderhoud en antikraak.

Compare listings

Vergelijken