Antikraak

Tijdelijke huisvesting in een leegstaand pand is mogelijk op basis van antikraak. Het concept antikraak voorkomt de negatieve gevolgen van leegstand voor een vastgoedeigenaar en biedt starters een betaalbare woon- of werkruimte. Deze vorm van tijdelijke huisvesting is zeer populair bij studenten en starters op de woningmarkt. We merken daarnaast dat er steeds meer ondernemers en kunstenaars zijn die gebruik maken van de mogelijkheden van antikraak. Voor hen is het betrekken van een antikraak werkruimte vaak een ideale, betaalbare en flexibele oplossing.

VPS beheert leegstaande panden in heel Nederland en biedt deze aan op basis van bruikleen of tijdelijke verhuur aan bewoners, kunstenaars en ondernemers. Deze pagina geeft informatie over deze vorm van wonen of werken op tijdelijke basis, het actuele aanbod van VPS en het begrip antikraak.

Het concept antikraak voorkomt de negatieve gevolgen van leegstand en biedt woningzoekenden, ondernemers en kunstenaars tijdelijke woon- of werkruimte in een pand dat in afwachting is van bijvoorbeeld sloop, transformatie, verkoop of verhuur.”

Ons actuele aanbod antikraak ruimtes

Op onze website vind je een dagelijks wisselend aanbod van antikraak ruimtes. In de meeste gevallen zijn deze direct beschikbaar. Bekijk het huidige antikraak aanbod en check of er een woon- of werkruimte beschikbaar is bij jou in de buurt.

Antikraak in het kort

  • Bij VPS vind je al een antikraak woon- of werkruimte vanaf € 75,- per maand
  • Antikraak is ideaal voor flexibele woningzoekenden, ondernemers en kunstenaars
  • Veel bijzondere en unieke panden als woon- of werklocatie
  • Er geldt een opzegtermijn van 14 of 28 dagen
  • Antikraak voorkomt de negatieve gevolgen van leegstand, zoals verloedering, kraak en vandalisme
  • Antikraak vergroot de representativiteit van het pand

Informatie over antikraak

Antikraak zorgt voor betaalbare, tijdelijke huisvesting voor woningzoekenden, ondernemers en kunstenaars. Bij VPS zijn er al woon- en werkruimtes beschikbaar vanaf € 75,- per maand. De ruimtes worden aangeboden op basis van bruikleen of tijdelijke verhuur. Hieronder vind je meer informatie over de positieve bijdrage die antikraak levert aan de omgeving, de overeenkomst die je tekent voor het in gebruik nemen van een antikraak ruimte, de leegstandswet en de voorwaarden die wij stellen aan de gebruiker van de ruimte.

Antikraak biedt bescherming tegen kraak

Leegstaande panden zijn vaak doelwit van vandalisme, kraak of inbraak. VPS voorkomt de negatieve gevolgen van leegstand door ondernemers, kunstenaars of bewoners tijdelijk gebruik te laten maken van het leegstaande pand. Door de aanwezigheid van jou als tijdelijke bewoner of ondernemer worden de leegstands-risicos verkleind en blijft de omgeving levendig. Wij vragen van jou dat je zorgvuldig met het pand en de ruimte omgaat. Zo zorgen we ervoor dat het pand niet verloedert en haar representatieve uitstraling behoudt.

Bruikleenoverkomst

Wil je via VPS een woon- of werkruimte betrekken op basis van antikraak? We gaan dan samen een bruikleenoverkomst aan. In dit document staan afspraken over het tijdelijke gebruik van de leegstaande ruimte. Het is het geval van antikraak meestal vooraf niet duidelijk voor hoe lang een pand beschikbaar is. In het geval van woonruimte hanteren we een opzegtermijn van 28 dagen (conform de richtlijnen van het Keurmerk Leegstandbeheer). Je hoort dus minimaal vier weken van tevoren van ons dat je de ruimte dient te verlaten. In het geval van antikraak gebruik van werkruimtes geldt een opzegtermijn van 14 of 28 dagen. Op het moment dat een ruimte opgezegd wordt, doen wij ons best om je een vervangende ruimte aan te kunnen bieden.

Leegstandswet

Het komt voor dat vantevoren bekend is dat een pand voor een periode van minimaal zes maanden leegstaat, bijvoorbeeld in het geval van een uitgestelde verkoop of herontwikkelingstrajecten. In deze situaties maakt VPS vaak gebruik van tijdelijke huurovereenkomsten op basis van de Leegstandswet. Dit geldt alleen voor bewoning. Het grote voordeel van zo’n overkomst is dat je meer zekerheid hebt over de woonduur. Na de eerste zes maanden bedraagt de opzegtermijn vanuit de eigenaar drie maanden, voor de huurder is dit een maand.

Voorwaarden antikraak

We vinden het belangrijk dat de leegstaande panden die wij beheren representatief blijven. Daarom verwachten wij het volgende van onze antikraak gebruikers:

  • Je hebt een flexibele instelling: in het geval van antikraak weet je meestal vooraf niet voor hoelang je een ruimte kunt gebruiken
  • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel: je houdt een oogje in het zeil en houdt het pand netjes
  • Je bent minimaal 18 jaar oud: wij tekenen geen bruikleen- of tijdelijke huurovereenkomsten met personen jonger dan 18 jaar

Meer informatie over antikraak

Bekijk onze andere paginas over antikraak voor meer informatie:

Heb je vragen over antikraak ruimtes via VPS? Neem dan contact met ons op. Bel 088 018 3800 of mail naar info@​vps-​nl.​com. We staan je graag te woord!

Wij staan u graag te woord
Neemt u gerust contact met ons op voor vragen, advies of een vrijblijvende offerte
Luca Corazza
Luca Corazza
Business Unit Manager