Ondernemersverhaal: Zout & Zilt

Zout & Zilt: nieuwe & vintage woonaccessoires

Zout & Zilt door de jaren heen

Twintig jaar geleden is eigenaresse Leonie begonnen met het verkopen van opgeknapte meubels, prikborden en kussens gemaakt van oude postzakken via Marktplaats en door zelf op markten te staan. “Er lagen soms wel honderden postzakken bij ons in de schuur die verstuurd werden over de hele wereld”, vertelt Leonie. Al gauw kwam daar een nieuw verkooppunt bij: een shop-in-shop bij een tuincentrum in de buurt.

Toen Leonie door de economische crisis haar baan verloor kwam er een groot winkelpand vrij waar zij voor lange tijd een conceptstore heeft gerund. Deze conceptstore werd een begrip in Baarn en omstreken. Uiteindelijk heeft zij na 10 jaar toch besloten te stoppen met de winkel omdat ze wat meer ruimte en tijd voor zichzelf wilde. Drie maanden na haar besluit gebeurde er iets onverwachts: de COVID-19 pandemie maakte haar intrede. Nu dat achter de rug is heeft Leonie weer nieuwe energie. De heropening van Zout & Zilt in Soest is een mooie nieuwe uitdaging.

Je eigen pop-up store runnen

Voor Leonie is het inkoopproces en het directe contact met haar klanten het allerleukste van het hebben van een eigen store. “Er is tijd voor een praatje en ik vind het een feestje om een mooi cadeautje voor iemand te vinden óf voor die persoon om weg te geven.” Het assortiment in de pop-up store heeft een eigen karakter en er is voor ieder wat wils. Van unieke woonaccessoires tot prachtige cadeauartikelen, bij Zout & Zilt vind je precies wat je nodig hebt. Of nouja, niet altijd omdat je het écht nodig hebt, maar wel gewoon omdat het héél leuk is.

Zout & Zilt heeft ook een webshop, hoewel online niet het volledige assortiment beschikbaar is. Ons advies zou daarom zijn: ga vooral eens langs in Soest.

Toekomstplannen: “Go with the flow”

Voor nu gaat het goed met Zout & Zilt, maar als ondernemer weet zij als geen ander dat dit ook kan veranderen. Haar mindset is dan ook: “Go with the flow”. Je kunt je wel druk maken, maar dat brengt niemand verder. Haar advies voor andere ondernemers? “Durf en heb lef! Zorg dat je zelf op de werkvloer aanwezig bent, ook als het een dagje minder druk is en de omzet niet is waar je op had gehoopt. Maar vooral: Wees lief voor je klant, want de kijker van vandaag is de koper van morgen.”

Voor- en nadelen van antikraak

Leonie koos voor een ruimte via VPS mede vanwege de betaalbare prijs per maand. Leonie vertelt: “Het risico om een store te openen is daardoor aanzienlijk kleiner geworden. Ook heb ik geen zorgen over langlopende contracten met steeds hoger wordende huurprijzen.”

Aan de ruimte zelf moest wel nog het één en ander gebeuren. Voordat Leonie haar accessoires en meubels kon verhuizen, moesten er nog lijmresten op de vloer verwijderd worden, heeft de ruimte een likje verf gekregen en is alles goed schoongemaakt. Met hulp van vrienden en familie was dit in no-time klaar en is het pand omgetoverd tot een prachtige interieurzaak.

Leonie moedigt anderen aan om ook de stap te zetten. “Houd de eerste investeringen laag, zorg dat je snel gevonden wordt en probeer te bedenken hoeveel kosten je kunt dragen mocht het toch op niets uitlopen.”

Op de hoogte blijven?

Bezoek de pop-up store op de Zuidpromenade 13 in Soest of ga voor meer informatie naar de website www.zoutenzilt.nl. Altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes? Volg Zout & Zilt op Instagram en mis niets.

Zelf op zoek naar een fijne ruimte voor jouw winkel?

VPS Nederland biedt door heel Nederland ruimtes aan op basis van antikraak (bruikleen) en tijdelijke verhuur. Wil jij weten wat wij momenteel beschikbaar hebben? Bekijk online het actuele aanbod en plan vrijblijvend een bezichtiging in!

Compare listings

Vergelijken