Leegstand zorgvastgoed: 3 tips om de waarde niet te verliezen

Door inkrimping van de zorg, het beleid om ouderen langer thuis te laten wonen en aanhoudende bezuinigingen komt er steeds meer zorgvastgoed leeg te staan. Dat brengt risico’s met zich mee, bijvoorbeeld op kraak, inbraak, diefstal en verloedering.

Hoe gaat u daarmee om en wat zijn de mogelijkheden om zorgvastgoed dat leegstaat een andere invulling te geven? Als er tijdelijk geen zorgprofessionals werken en cliënten wonen of verblijven zijn er allerlei andere oplossingen mogelijk.

Waarde van zorgvastgoed behouden

De waarde van zorgvastgoed vraagt om levendigheid, een goede conditie en gebruik van zowel het gebouw als het gebied daar omheen. Hoe kunt u daar toch voor zorgen als er (al dan niet tijdelijk) geen zorgfunctie beschikbaar is? U kunt denken aan bijvoorbeeld deze drie oplossingen:

  1. Het plaatsen van tijdelijke bewoners
  2. Het in gebruik geven aan creatieve ondernemers
  3. VPS Special Projects

1. Tijdelijke bewoners

Veel zorgvastgoed is er al specifiek op ingericht om bewoners te laten verblijven. Dat wil zeggen, vaak zijn er afzonderlijke kamers beschikbaar, eventueel in combinatie met een gemeenschappelijke woonkamer of keuken.

Het maakt het vastgoed bijzonder goed geschikt om er tijdelijke bewoners in te laten. Een groeiend aantal mensen is op zoek naar woonruimte. Dat kan in traditionele woningen, net als in meer creatieve concepten met bijvoorbeeld gemeenschappelijke ruimtes. Het biedt kansen als zorgvastgoed (tijdelijk) leegstaat.

2. Creatieve ondernemers

Een minstens zo sterk groeiende groep creatieve ondernemers is op zoek naar ruimte om aan de slag te gaan. Het gaat bijvoorbeeld om startups, kleine bedrijven, zzp’ers, kunstenaars of zelfstandige dienstverleners.

Dus is de ruimte niet goed geschikt voor tijdelijke bewoners? Of zoekt u naar een andere oplossing, bijvoorbeeld om de ondernemers-community in de omgeving een boost te geven? In die gevallen is het een goed idee om het zorgvastgoed dat leegstaat beschikbaar te maken voor creatieve ondernemers. Zij weten wel raad met de ruimte.

3. VPS Special Projects

En zoekt u naar een meer complete oplossing voor het leegstaand zorgvastgoed? Vanuit VPS Special Projects werken we de mogelijkheden tot in detail uit.

We verzamelen tijdelijke bewoners, creatieve ondernemers en werken het volledige concept uit dat hier de basis voor vormt. Dat doen we samen met gemeenten en instellingen, net als andere betrokken partners binnen bijvoorbeeld de zorg.

Leegstaand zorgvastgoed: VPS Nederland

Dus beheert u leegstaand zorgvastgoed of bent u eigenaar hiervan en zoekt u daarvoor een geschikte oplossing? Bij VPS Nederland hebben we de ervaring die daarvoor nodig is. En beschikken we over een netwerk van tijdelijke bewoners en creatieve ondernemers dat staat te springen om nieuwe, tijdelijke woon- of werkruimte. 

Wij staan voor u klaar

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem contact op met onze adviseurs.

Compare listings

Vergelijken