Een leefbare wijk tijdens gebiedsontwikkeling: 4 praktische tips

Hoe houdt u de wijk leefbaar tijdens gebiedsontwikkeling? Veel woningcorporaties worstelen met die uitdaging. De nieuwe bewoners kunnen er nog niet naartoe, terwijl leegstand leidt tot allerlei risico’s.

Met een aantal praktische tips lukt het de woningcorporaties waarmee we samenwerken om de leefbaarheid enorm te verbeteren. Het voorkomt verloedering, net als specifieke risico’s zoals kraak, vandalisme, inbraak en diefstal. Bovendien maakt het gebieden aantrekkelijk voor toekomstige bewoners en ondernemers, die soms komen uit de kandidaten die wij voorstellen voor tijdelijke bewoning en bedrijvigheid.

Onze tips voor meer leefbaarheid in de woonwijk

Met deze tips gaat de leefbaarheid van een woonwijk bij gebiedsontwikkeling er enorm op vooruit:

  1. Leegstandbeheer: plaats tijdelijke bewoners
  2. Activiteiten: buurtparticipatie en sociale cohesie
  3. Schoon en netjes met containeracties
  4. Betere beveiliging: houd het in de gaten

Tip 1 – Leegstandbeheer: plaats tijdelijke bewoners

Een goede selectie van tijdelijke bewoners zorgt voor een representatieve bewoning. Het zijn bewoners die op zoek zijn naar woonruimte en weten dat ze daar in eerste instantie tijdelijk gebruik van kunnen maken.

Niet zelden willen die bewoners graag terugkeren als de gebiedsontwikkeling af is. Zij hebben de fijne sfeer in het gebied ervaren, kennen veel andere bewoners en stromen van leegstandbeheer in naar de uiteindelijke plannen die u daar als corporatie mee heeft.

Tip 2 – Activiteiten: buurtparticipatie en sociale cohesie

De leefbaarheid van een wijk gaat er enorm op vooruit als er meer sociale cohesie is. Organiseer activiteiten en laat zowel de vaste bewoners als de tijdelijke bewoners en creatieve ondernemers in de buurt deelnemen.

Dat lukt met bijvoorbeeld een BBQ of een middag waarop de verschillende vaste en tijdelijke bewoners elkaar heel laagdrempelig kunnen leren kennen. Sterkere onderlinge banden zorgen ervoor dat de wijk een stuk leefbaarder wordt.

Tip 3 – Schoon en netjes met containeracties

Hoe de woonwijk eruit ziet bepaalt voor een groot deel hoe bewoners en anderen zich er gedragen.

Organiseer bijvoorbeeld een containeractie of een houd-de-wijk-schoon-middag. Met die initiatieven ziet de wijk er een stuk beter uit, waardoor het voor iedereen fijner wordt om er te wonen, te werken en te leven.

Tip 4 – Betere beveiliging: houd het in de gaten

En zijn bepaalde woningen tijdelijk onbewoonbaar, staan er woningen leeg en is er geen (tijdelijke) bewoning of bedrijvigheid mogelijk? Gebruik beveiligings- en bewakingsoplossingen om daar een oogje in het zeil te houden en in te grijpen bij eventuele ongeregeldheden.

Leegstandbeheer voor woningcorporaties

Bij VPS Nederland hebben we veel ervaring met leegstandbeheer voor woningcorporaties. Wij weten wat er belangrijk is en kunnen zowel zorgen voor het plaatsen van representatieve tijdelijke bewoners en ondernemers als voor de bevordering van de sociale cohesie in de wijk en beveiliging als dat nodig is.

Wij staan voor u klaar

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem contact op met onze adviseurs.

Compare listings

Vergelijken