Ondernemersverhaal: Magazijn076

Je mag er zijn bij Magazijn076!

Magazijn076 is dé werkplek en ontmoetingsplek voor mensen met autisme. De organisatie maakt gebruik van een VPS antikraak werkplek in de voormalige koepelgevangenis in Breda (Koepel District). Magazijn076 is opgericht door Ingeborg en Sandra en gedeeltelijk gefinancierd door Amarant en MEE West-Brabant. Hoe is deze unieke organisatie ontstaan? Ingeborg vertelde het ons.

Hoe is het begonnen?

Ingeborg studeerde pedagogiek en kwam in contact met Amarante. De organisatie zet een nieuw project op. “Dat was voor jongeren met autisme die klaar zijn met de behandeling en die niet naar huis willen of kunnen”, zegt Ingeborg. Ze groeide op met Amarant en de steden en zo ontmoette ze Sandra Kok, de mede-oprichter van Magazijn076. Samen zetten ze kleinschalige projecten op voor mensen met autisme.

Magazijn076

“We wilden een plek creëren die zorg en het bedrijfsleven bij elkaar brengt”, zegt Ingeborg. Mensen die naar Magazijn076 komen zijn geen cliënten, maar komen omdat ze dat willen. Hier hebben ze de ruimte om in hun eigen tempo te groeien. Ingeborg geeft een voorbeeld: “Op het momenteel is er iemand bij ons bezig met het maken van kostuums. Hij heeft geweldige toneelkostuums. Hij repareert ze; en vraagt ons dan of we kunnen helpen bij het leggen van de juiste contacten. We hebben een groot netwerk en kunnen hem aanmoedigen om contact op te nemen en in ruil daarvoor zullen zij zijn werk zien en Magazijn076 bezoeken.

Zo creëerden Ingeborg en Sandra een symbiose tussen Magazijn076 en de mensen die daar wilden werken. Magazijn076 geeft autistische mensen de ruimte en middelen om iets te ontwikkelen en te bouwen of te ontwerpen. Deze objecten worden vervolgens tentoongesteld en verkocht.

Magazijn076 biedt ook een autisme belevingstour aan voor groepsuitjes. Het leert mensen hoe autistische mensen dingen ervaren. Bij deze activiteit worden tien taken uitgevoerd. Het doel is dat mensen met een missie over autisme leren zonder zich direct op de ziekte te concentreren.

Hoe zien Ingeborg en Sandra de toekomst van Magazijn076? “Het zou mooi zijn als we mensen kunnen vinden die op vrijwillige basis bij ons willen komen werken of een contract willen aangaan”, zegt Ingeborg. In de verre toekomst willen ze het concept mogelijk ook uitbreiden naar andere steden.

Liefde op het eerste gezicht

Om Magazijn076 te laten slagen, heeft het de juiste ruimte nodig. Ingeborg en Sandra waren op zoek naar een locatie in Breda, maar een traditioneel zorg- of kantoorgebouw paste niet in hun visie. Uiteindelijk kwamen ze bij VPS Nederland, die de Breda koepelgevangenis exploiteert onder de naam FutureDome. “Ze hadden nog maar één ruimte over en het was liefde op het eerste gezicht. Deze plek straalde precies uit wat we zochten.” Het was een grote ruimte die ze naar believen konden inrichten. Locatie is ideaal en een hele goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze antikraak werkplek bood Magazijn076 een prima basis en Amarant en MEE West-Brabant stonden er voor open om de huur en salarissen van Ingeborg en Sandra te betalen. “De rest lieten ze aan ons over en het was ‘Succes, laten we het gaan doen…’”, zei Ingeborg.

Banken en tafels van de burenvereniging worden in de ruimte geplaatst en beetje bij beetje krijgt Magazijn076 vorm. Ingeborg en Sandra zijn gestart met het “wederzijdse dienstverleningsconcept”. Ze deden donaties, organiseerden autisme-lezingen en in ruil daarvoor kreeg Magazijn076 alles. Hierdoor is een werk- en ontmoetingsplek ontstaan waar mensen met autisme kunnen gedijen en ontspannen.

Financiering

Magazijn076 bestaat al enkele jaren en maakt inmiddels deel uit van de MEE West-Brabant organisatie. Zij komen op deze manier in aanmerking voor subsidies via de gemeente, waarvan loon en een deel van de huur worden betaald. Daarnaast is alles wat bij Magazijn076 te zien is te koop. De huurprijs van de VPS ruimte is aantrekkelijk. Ingeborg laat weten: “We hebben daar ook afspraken over gemaakt. Wij spoelen bijvoorbeeld de toiletten van de vrouwengevangenis door tegen legionella en doen andere kleine klusjes op het terrein tegen een kleine korting. Tegelijkertijd is dat dan ook een activiteit die mensen met autisme kunnen doen om iets ‘terug te doen’”.

Gouden Tip

Als wij Ingeborg vragen of zij voor andere ondernemers nog een gouden tip heeft, zegt zij: “Geloof in het vuurtje dat je in jezelf hebt”. Dit hielp Ingeborg om Magazijn076 te creëren. Ingeborg voegt toe: “Zonder Sandra had ik het overigens ook echt niet gekund. We kennen elkaar al zo lang en we zijn ervan overtuigd dat alles wat ons overkomt nuttig is.”

Ook op zoek naar werkruimte?

Ben jij ook op zoek naar een fijne en betaalbare kantoorruimte of atelier om jouw bedrijf te laten groeien? Dan is een ruimte VPS misschien iets voor jou. Wij bieden ondernemers uit allerlei disciplines werkruimte aan in leegstaand vastgoed. Bekijk ons actuele aanbod en meld je aan!

Compare listings

Vergelijken