VPS Property Services | Opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen

VPS Property Services heeft in samenwerking met de Gemeente Bloemendaal binnen een recordtijd van zes weken twee opvanglocaties gerealiseerd voor in totaal 160 Oekraïense vluchtelingen. Deze opvanglocaties bevinden zich in voormalige zorginstelling in Bennebroek en een sportschool in Overveen. Het doel van het project was om snel en efficiënt geschikte huisvesting te bieden aan de vluchtelingen, waarbij diverse aanpassingen en verbouwingen nodig waren om aan de behoeften van de opdrachtgever en de bewoners te voldoen.

Locatie Bennebroek – Voormalige zorginstelling

De locatie in Bennebroek betrof een voormalige zorginstelling met ongeveer 48 bestaande appartementen en vier algemene ruimtes. VPS Property Services heeft deze appartementen omgebouwd in samenwerking met aannemer Kreuk & Key Expert B.V. zodat de 100 nieuwe bewoners van het complex hier hun intrek konden nemen. De bestaande algemene ruimtes worden nu gebruikt als huiskamer zodat de bewoners kunnen samenkomen om bijvoorbeeld samen te eten of spelletjes te spelen.

Om de uitbreiding van bewoners te realiseren zijn er verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Zo zijn er in de bestaande appartementen extra wanden geplaatst waardoor er per appartement twee slaapkamers zijn gerealiseerd. Ook zijn de nieuw geplaatste wanden voorzien van een nieuwe laag verf voor een frisse uitstraling. De keukens in de appartementen waren reeds aanwezig, maar zijn uitgebreid met een fornuis inclusief oven en de nodige brandpreventiemiddelen zoals een blusdeken en schuimblusser om de veiligheid van de bewoners te garanderen. Ook zijn er per appartement internetontvangers opgehangen, zodat de bewoners in contact kunnen blijven met het thuisfront, vrienden of andere familieleden die op afstand zijn.

Om in geval van een noodsituatie snel en veilig te kunnen handelen zijn er ontruimingsplattegronden en nooduitgang borden geplaatst op iedere verdieping. Ook zijn de reeds aanwezige brandhaspels gekeurd door VPS. In het trappenhuis is er tevens een vangnet geplaatst om ongelukken met kleine kinderen te voorkomen. Zo wordt de veiligheid van alle bewoners, jong en oud, gewaarborgd.

Locatie Overveen – Voormalige sportschool

De voormalige sportschool in Overveen had met andere uitdagingen te maken dan de locatie in Bennebroek. Omdat het complex voorheen als sportschool diende, waren er algemene douche- en kleedruimtes aanwezig. Om de privacy van de nieuwe bewoners te waarborgen zijn er wanden geplaatst tussen de douches.

Het pand beschikte al over vele wat kleinere ruimtes die voorheen werden gebruikt door bijvoorbeeld fysiopraktijken. Deze ruimtes zijn indien nodig opgeknapt en omgebouwd tot slaapvertrekken. Hiervoor zijn in enkele gevallen nieuwe wanden geplaatst en zijn deze wanden gespoten. In de algemene ruimte waar oorspronkelijk al een bar stond, zijn twee nieuwe keukenruimtes gerealiseerd. Deze keukens zijn uitgerust met meerdere inductiekookplaten, koelkasten, ovens en voldoende kastruimte voor opslag.

Alle werkzaamheden op deze locatie zijn uitgevoerd door aannemer Zuidplas Bouw B.V. Dankzij de uitgevoerde aanpassingen is het pand getransformeerd tot een frisse en functionele opvanglocatie.


“Wij kijken met trots terug op onze bijdrage aan de transformatie van de voormalige sportschool in Overveen. Door het plaatsen van wanden voor privacy, het omtoveren van kleinere ruimtes tot comfortabele slaapvertrekken en het realiseren van functionele keukens, hebben we een plek gecreëerd waar de nieuwe bewoners zich echt thuis kunnen voelen. Wij zijn VPS dankbaar om betrokken te mogen zijn bij dit project.”

Timon van Dam – Zuidplas Bouw B.V.

VPS Property Services, uw partner in het creëren van functionele opvanglocaties

De voorbeeldcases illustreren het vermogen van VPS Property Services om snel en effectief te handelen bij het omzetten van bestaande panden naar functionele en gastvrije opvanglocaties, zelfs in situaties waar tijdsdruk een cruciale rol speelt.

Bent u zelf ook op zoek naar een partij die u kan helpen bij een vergelijkbaar vraagstuk? Neem gerust contact op met Mark van de Haterd, Commercieel Directeur Property Services bij VPS. Hij denkt graag met u mee.

VPS Makes a Difference

VPS Makes a Difference brengt maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk. Gezamenlijk met de betrokken aannemers Kreuk & Key Expert B.V. en Zuidplas Bouw B.V. is er in totaal een bedrag van € 2.000,- beschikbaar gesteld om te besteden aan de nieuwe meubels, accessoires en planten. Het overgebleven bedrag à € 750,- is uitgereikt in de vorm van een cheque en kan door de bewoners zelf uitgegeven worden aan de nodige extra’s. Wij hopen dat met onze bijdrage iedereen zich snel thuis zal voelen.

Compare listings

Vergelijken