“Van een historische, verlaten plek naar een bruisende community”

Sinds december 2016 beheert VPS de voormalige Koepelgevangenis in Breda en heeft deze omgedoopt tot FutureDome: een bruisende community waar ondernemers en maatschappelijke initiatieven een bijdrage leveren aan de stad Breda. Britte van Weerdenburg, Coördinator vastgoedbeheer bij VPS, was er bij vanaf het begin. Zij was medeverantwoordelijk voor het opstarten van dit project en heeft het verlaten complex zien uitgroeien tot een dynamische plek vol bedrijvigheid. In dit mini-interview vertelt ze over haar ervaringen.

Hoe hebben jullie FutureDome opgestart?

“De opstartfase was best lastig. We wilden een gebouw openstellen dat er als gevangenis juist op ingericht was om dicht te zijn en mensen buiten de deur te houden. Hier kwam een aantal technische aanpassingen bij kijken en in samenwerking met de opdrachtgever, het Rijksvastgoedbedrijf, is dit uiteindelijk goed gelukt. We zijn tevens veel in gesprek geweest met de gemeente Breda over het verlenen van vergunningen en bestemmingsplanwijzigingen. Ook hebben we een informatieavond georganiseerd om omwonenden te informeren over de plannen omtrent het tijdelijk gebruik. Om tijdelijk gebruik op zo’n complex mogelijk te maken is het van essentieel belang om goed in gesprek te gaan en te blijven met zowel de opdrachtgever als de gemeente en betrokken bewoners.”

Op welke wijze hebben jullie het tijdelijk gebruik tot stand gebracht?

“We hebben het complex allereerst goed in kaart gebracht. Het terrein bestaat uit 15 gebouwen en elk gebouw ademt weer een eigen sfeer uit en biedt unieke mogelijkheden. We hebben de thema’s Educatie, Cultuur & creativiteit, Innovatie & duurzaamheid, Sport & spel, Zorg & welzijn en Stad & leefomgeving geformuleerd en op basis van deze thema’s per gebouw verhuurbare units bepaald voor tijdelijke bedrijvigheid. Verder zijn we een samenwerking aangegaan met Prison Escape, zij hebben een unieke escape room- beleving gerealiseerd in de koepel. Ook zijn we gaan werken met FutureDome Events, een evenementenbureau dat specifiek voor FutureDome rondleidingen, bedrijfsfeesten, congressen en andere events organiseert. De samenwerking met Prison Escape en FutureDome Events heeft erg geholpen in het vergroten van naamsbekendheid in de beginfase.”

Welke tijdelijke gebruikers werken er op FutureDome?

“Op FutureDome vinden evenementen plaats en daarnaast heeft een diversiteit aan ondernemers er hun intrek genomen: van therapeuten en coaches tot tech-bedrijven en beeldend kunstenaars. Ook vinden er maatschappelijke initiatieven plaats en hebben we samengewerkt met Breda Collega om leerlingen met een verstandelijke of lichamelijke beperking stage te laten lopen op FutureDome. Persoonlijk ben ik het meest trots op de maatschappelijke initiatieven waar FutureDome ruimte aan heeft geboden.”

Welk aspect aan werken op FutureDome sprak jou in het bijzonder aan?

“FutureDome is de meest bijzondere werkplek die ik ooit heb gehad. In het begin vond ik het best creepy om rond te lopen over zo’n verlaten gevangenisterrein, maar al na een aantal weken voelde het vertrouwd aan. Ik heb enorm veel plezier beleefd aan het begeleiden van de leerlingen van het Breda College. Ook vond ik het contact met de huurders erg prettig. Je maakt als beheerder deel uit van de community, je hebt FutureDome samen gecreëerd en je hebt het met elkaar doen laten uitgroeien tot een inspirerende plek – en dat is bijzonder.”

Britte is ruim twee jaar lang betrokken geweest bij het FutureDome project. Op dit moment werkt zij voor VPS aan een project voor de gemeente Eindhoven.

Compare listings

Vergelijken