“Ik werk mee aan het mooiste binnenstedelijke leegstandbeheerproject van Nederland”

Al bijna 10 jaar beheert VPS het Gasthuiskwartier (het voormalige Groot Ziekengasthuis) in ‘s-Hertogenbosch. Het terrein van ruim vijf hectare groot in het centrum van de stad heeft tot het voorjaar van 2011 dienst gedaan als locatie voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het terrein zal uiteindelijk een nieuwe bestemming krijgen en tot die tijd heeft de eigenaar (Heijmans en AM) het ontwikkelgebied tijdelijk in beheer gegeven aan VPS, om de periode tussen het vrijkomen van het terrein en de daadwerkelijk sloop‑, renovatie- en nieuwbouwwerkzaamheden te overbruggen. Sinds 2013 is Victor Tibosch voor VPS werkzaam op dit project. Als complexbeheerder staat hij dagelijks in contact met de huurders en de eigenaar van deze bijzondere locatie. In dit mini-interview vertelt hij over zijn ervaringen.

Waar bestaan jouw dagelijkse werkzaamheden uit?

“Als complexbeheerder van het Gasthuiskwartier zorg ik ervoor dat technische storingen worden verholpen, doe ik onderhoudsklussen aan de gebouwen en het terrein en zorg ik ervoor dat meldingen en klachten opgelost worden. De ene dag ben ik bezig met groenonderhoud en het vervangen van lampen en de andere met het verhelpen van storingen of het leegpompen van een volgelopen kelder. Ik doe elke dag een ronde langs de gebouwen en de huurders en los op wat opgelost dient te worden. Dat maakt mijn werk enorm afwisselend, geen dag is hetzelfde.”

Welke tijdelijke gebruikers werken er op het terrein?

“Op het Gasthuiswartier werken ongeveer 150 ondernemers, variërend van startups, ZZP’ers en kunstenaars tot grotere bedrijven. Ook is er een horecagelegenheid gevestigd, het Mariapaviljoen. Dit restaurant heeft voor de inrichting oude meubels en elementen uit het voormalige ziekenhuis gebruikt. Het is enorm leuk om te zien dat het terrein voor een aantal startende ondernemers een opstapje is geweest naar groot succes, dit is bijvoorbeeld het geval met IXXI, een bedrijf dat gepersonaliseerde fotocollages en wanddecoraties verkoopt. Verder wordt de voormalige Zusterflat gebruikt door bewoners, voornamelijk studenten. Ik beleef erg veel plezier aan het contact met deze jongeren, al maken ze er soms een enom zooitje van!”

Wat spreekt jou aan in jouw werk?

“Ik vind het mooi om de monumentale gebouwen te onderhouden en eraan bij te dragen dat deze in stand worden gehouden. Ik word in de gelegenheid gesteld om zelf oplossingen aan te dragen of mee te denken in een passende oplossing, en dat vraagt soms om behoorlijk wat creativiteit! Het geven van rondleidingen over het terrein vind ik ook erg leuk, ik ken inmiddels zoveel verhalen over het terrein en kan over elk gebouw iets vertellen over de geschiedenis ervan. Door het contact dat ik heb met zowel de eigenaar als met de huurders maak je echt onderdeel uit van de community, dat is erg prettig – en ik werk mee aan het mooiste binnenstedelijke leegstandbeheerproject van Nederland!”

Compare listings

Vergelijken