Bewoner Peter over antikraak wonen

“Ik ben op het idee gebracht om antikraak te gaan wonen door een kennis uit Amsterdam”

Van het concept antikraak wonen, had Peter Vogel nog weinig gehoord. Dat veranderde nadat hij een kennis uit Amsterdam had gesproken die hem attendeerde op de mogelijkheid om relatief goedkoop een antikraak woning te gebruiken. Peter liep gelijk warm voor het idee. Nu is hij alweer anderhalf jaar bruiklener van VPS en woont hij in een monumentaal pand in Borne.

Monumentale woning

Zomaar een monumentaal pand in bruikleen krijgen, heeft Peter daar niet heel veel moeite voor moeten doen? “Nee hoor, ik heb niet lang hoeven zoeken”, laat hij weten. Dat vraagt om nadere uitleg. “Ik ben benaderd door de gemeente Borne om dit pand te beheren.”, legt hij uit. “Ik had eerder vier jaar lang een Rijksmonument beheerd voor de gemeente Hengelo. Zo kwam de gemeente Borne, toen zij op zoek waren naar een beheerder, bij mij terecht en werd ik door hen gevraagd om te wonen in een monumentaal pand als beheerder. Dit project liep via VPS en op die manier kwam ik met hen in contact.”

Woonhuis met een rijke historie

Het huis waar Peter woont, heeft in de loop der jaren verschillende eigenaren en functies gehad. Het pand dat in 1939 is gebouwd, deed oorspronkelijk dienst als woonhuis voor de Fraters Maristen. In 1992 veranderde deze woning echter in een kantoor voor de vreemdelingenpolitie en de marechaussee. Ook het naastgelegen jongensinternaat dat de fraters na de Tweede Wereldoorlog hadden laten bouwen, kreeg een andere bestemming. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat het pand had aangekocht, maakte er een Asielzoekerscentrum van (AZC Azelo). Tot 2019 heeft het voormalige jongensinternaat gefungeerd als AZC.

Tijdelijke bewoners

Nadat het AZC definitief werd gesloten, kwam het complex in 2020 in handen van de gemeente Borne. Deze heeft voorlopig gekozen voor antikraak wonen. Waardoor specialist in leegstandbeheer VPS in beeld kwam. “De gemeente Borne zocht contact met VPS die de verhuur van de antikraak woningen zou gaan uitvoeren. Als beheerder van het complex, kreeg ik de oude woning van de fraters in bruikleen. Ik heb de hele woning voor mijzelf”, vertelt Peter die in zijn vrije tijd graag mag koken voor zijn vrienden. In het naastgelegen voormalige internaat en AZC maken nog eens twintig personen dankbaar gebruik van deze unieke mogelijkheid om zich tegen een aantrekkelijke bruikleenvergoeding tijdelijk in een antikraak ruimte te huisvesten.

Compare listings

Vergelijken