Spacetolive Ontwikkeling bv over de samenwerking met VPS Leegstandbeheer

Spacetolive Ontwikkeling is ontwikkelaar van, en investeerder in, woningen en multifunctionele projecten. Zij maken ruimtes om te wonen en plekken om te leven. Daarbij hebben zij een focus op binnenstedelijke (of binnendorpse) projecten die zij volledig woonklaar opleveren naar de wensen van de individuele koper. Tijdens herontwikkelingstrajecten krijgt Spacetolive te maken met leegstand en de risico’s hiervan, zoals vandalisme, kraak en diefstal. Daarom heeft het bedrijf VPS ingeschakeld. VPS heeft Spacetolive Ontwikkeling mogen helpen deze risico’s te beperken en sprak hen hierover. Wij spraken met Hugo Valk, managing partner van Spacetolive, over zijn ervaringen met leegstandbeheer.

Wat was de reden dat Spacetolive op zoek was naar een leegstandbeheerder?

“In juni 2021 kwamen wij voor ons project ‘SteekterOever’ in Alphen aan den Rijn voor het eerst in contact met VPS. Vanuit de buurtvereniging en de gemeente kwamen vragen over het beheer en de beveiliging van het project. Er werd vuil gedumpt en er liepen onbevoegde bezoekers over het terrein. VPS heeft destijds snel geschakeld en binnen een week was het project beveiligd met diverse beveiligingscamera’s en waren er twee tijdelijke gebruikers gevonden die leegstaande ruimtes voor opslag wilden gebruiken. Vervolgens kregen wij in september te maken met een kraakprobleem bij een project aan de Sloterweg in Amsterdam. VPS adviseerde om hier op tijdelijke basis bewoners te huisvesten, zodat er, na de ontruiming, permanent mensen in het pand aanwezig zouden zijn die toezicht konden houden op het perceel en waardoor kraak voorkomen zou worden.”

Overweegt u, door uw ervaring met krakers, in de toekomst eerder te kiezen voor een tijdelijke invulling?

“Het kwaad was in Amsterdam helaas al geschied, het pand was al snel gekraakt. We hadden voor de feitelijke levering bij de notaris de tijdelijke invulling met VPS al moeten regelen. In eerste instantie dachten we dat het kraakrisico niet groot was, mede vanwege de slechte staat van het pand. Hierin hebben we ongelijk gekregen. Bij onze toekomstige projecten schakelen we VPS vanaf dag 1 in!”

Positieve effect van bruikleners in uw leegstaande vastgoed
Positieve effect van bruikleners in uw leegstaande vastgoed
Positieve effect van bruikleners in uw leegstaande vastgoed
Positieve effect van bruikleners in uw leegstaande vastgoed


Hoe heeft u het leegstandbeheer door VPS ervaren?

“Het belangrijkste voordeel van leegstandbeheer voor ons is dat doordat er continu tijdelijke bewoners aanwezig zijn, het gebouw in betere staat blijft en krakers en vandalen geen kans krijgen om schade aan te richten. Het is tevens beter voor de leefomgeving als een pand bewoond is en het stemt omwonenden gerust. Zij zijn er blij mee als een pand op een nette manier bewoond en onderhouden wordt. De buren hebben het als onprettig ervaren om maandenlang een groep krakers als buurtgenoten te hebben. 

Het adequate optreden van VPS is ons goed bevallen. Uiteindelijke zijn de krakers op de Sloterweg op 30 december vertrokken en heeft VPS op oudjaarsdag direct de sloten vervangen en de beveiliging aangebracht. Tevens trad de overeenkomst voor tijdelijke bewoning direct in werking, waardoor er een juridische entiteit op het perceel was. De weken daarna heeft de onderhoudsdienst een aantal reparaties uitgevoerd om de bewoner wat meer leefcomfort te bieden. Zo is er een cv-installatie geplaatst. In het hele proces vonden wij dat VPS goed bereikbaar was en met ons mee dacht.

Zou u in de toekomst leegstandbeheer opnieuw overwegen?

“Zeker! We gaan gelijk VPS inschakelen zodra we de sleutel van een nieuw pand krijgen. We gaan geen risico meer op kraak en verpaupering lopen. VPS was onze eerste ervaring met leegstandbeheer en blijft onze eerste keuze.”

Benieuwd wat VPS voor uw leegstaande vastgoed kan betekenen? Bekijk de mogelijkheden van leegstandbeheer naar uw wens of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Compare listings

Vergelijken