Tinus en Bep maakten in 60 jaar tijd een half miljoen foto’s van Rotterdam

Wat 60 jaar geleden ooit begon als hobby voor Tinus is inmiddels uitgegroeid tot een exclusieve fotocollectie bestaande uit een half miljoen foto’s van de stad Rotterdam. Het echtpaar, wat inmiddels ruim 40 jaar getrouwd is, is trots op de fotocollectie die zij samen hebben vastgelegd en verzameld. Het toont een uniek inkijkje in het veranderend straatbeeld van de havenstad door de jaren heen. “Zelfs het stadsarchief van Rotterdam beschikt niet over zó veel foto’s”, vertelt Tinus met een knipoog.

Een stad in transitie

Op de foto’s die Tinus en Bep hebben gemaakt komen verschillende thema’s goed naar voren. Denk hierbij aan de ontwikkelingen op Boulevard Zuid, de metamorfose van het wijkje Smeetsland, maar ook meer recente gebeurtenissen zoals de explosie bij de Schammenkamp of grote ingrepen zoals de verbouwing van de Roseknoop.

Rotterdam heeft ook tijden van oorlog gekend. Die foto’s worden liever niet gedeeld in de tentoonstelling. Tinus legt uit: “Voor sommigen mensen zijn deze herinneringen te pijnlijk. We willen de focus liever leggen op andere verhalen.” Het doel van deze tentoonstelling is om mensen te verrassen en mooie herinneringen op te halen.

Tinus & Bep Does
Tinus & Bep Does

Tentoonstelling bezoeken

De tentoonstelling is tot en met eind oktober te bezoeken aan de Beijerlandselaan 39c in Rotterdam op dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur en zaterdag t/m maandag van 12:00 tot 16:00 uur. De tentoonstelling is geschikt voor jong & oud. Ook is er door studenten van de Filmacademie in Amsterdam recent een documentaire gemaakt over de fotocollectie van Tinus & Bep in samenwerking met het echtpaar. Deze documentaire is een aantal dagen te bekijken vanaf 4 juli in het Eye Filmmuseum.

Samenwerking Gemeente Rotterdam

De tentoonstelling van Tinus & Bep wordt mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de Gemeente Rotterdam en VPS Nederland. De eerder nog leegstaande ruimte aan de Beijerlandselaan is op basis van een € 0,- bruikleenovereenkomst tijdelijk beschikbaar gesteld aan het echtpaar. Nu ze een locatie hebben die bezocht kan worden krijgen de foto’s de eer die ze verdienen. Ook heeft VPS kosteloos een rolstoelvriendelijke entree gerealiseerd, waardoor de tentoonstelling voor iedereen toegankelijk is gemaakt.

Tinus & Bep Does

Roy de Zwart, procesregisseur bij Gemeente Rotterdam (L), Bep de Does (2-L), Tinus de Does (2-R) en Jesper de Kloet, Coördinator Vastgoedbeheer bij VPS Nederland (R)

Compare listings

Vergelijken