FutureDome ǀ Koepelgevangenis in Breda

Opdrachtgever
Rijksvastgoedbedrijf

In beheer sinds
December 2016

Het concept
Het concept van VPS voor de tijdelijke exploitatie het terrein, omgedoopt tot FutureDome, bestaat uit een mix van werken en welzijn. FutureDome staat voor een dynamische community die een bijdrage levert aan de toekomst van de stad vanuit de pijlers Educatie, Cultuur & creativiteit, Innovatie & duurzaamheid, Sport & spel, Zorg & welzijn en Stad & leefomgeving. De 15 gebouwen op het terrein bieden ruimte aan huurders die vanuit hun professie en passie werken aan deze toekomstgerichte thema’s.
FutureDome

In het kort

De tijdelijke invulling van de koepelgevangenis in Breda is een initiatief van VPS Nederland en het Rijksvastgoedbedrijf, in samenspraak met Gemeente Breda. Het terrein is omgedoopt tot FutureDome en staat voor een dynamische community die een bijdrage levert aan de toekomst van de stad. De 15 gebouwen bieden ruimte aan huurders die vanuit hun professie en passie werken aan thema’s van de toekomst. Een Rijksmonument met een rijk verleden op een prachtige locatie aan de rand van Breda, op 5 minuten afstand van het gezellige centrum.

Achtergrond

De koepelgevangenis in Breda werd in de periode 1882 — 1886 gebouwd door de architect Johan Frederik Metzelaar, die eerder de vergelijkbare koepelgevangenis in Arnhem ontwierp. Het gebouw werd ontworpen volgens het panopticum-principe: vanuit het midden van het cirkelvormige complex konden de bewakers de gedetineerden constant in de gaten houden. Tot en met 2014 deed de koepelgevangenis dienst als penitentiaire inrichting. Daarna is het terrein deels in gebruik geweest door het COA voor de tijdelijke huisvesting van asielzoekers. Eind november 2016 zijn deze bewoners overgeplaatst. VPS is in december 2016 in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf van start gegaan met het beheer en de exploitatie van de gebouwen op het terrein voor een periode van twee jaar.

FutureDome

Een inspirerende plek

Een groot gedeelte van de 15 gebouwen op het terrein is verhuurd aan ondernemers, zowel startups als gevestigde bedrijven en profit als non-profit organisaties. FutureDome biedt ruimte aan een diversiteit aan beroepsgroepen, zoals kunstenaars, meubelmakers, fotografen, coaches, een longboard school, schrijvers, alternatieve genezers en psychologen. Daarnaast zijn er virtual reality bedrijven gevestigd en vindt er onder leiding van de organisatie Real Life Gaming in de weekenden het levensechte Prison Escape spel plaats. Ook voor niet-commerciële initiatieven is plek: lichte onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden worden wekelijks uitgevoerd door verstandelijk beperkte leerlingen van het Breda College. Voor evenementen op het terrein werken we samen met een evenementenorganisatie. Onder de noemer FutureDome Events organiseert deze partij zakelijke bijeenkomsten, seminars, tentoonstellingen en rondleidingen op het terrein. Al deze huurders maken van het voormalige gevangeniscomplex een inspirerende, veilige en plezierige plek.

Meer informatie: Future​Dome​.nl