Beveiliging voormalig ziekenhuis in Zaandam

Opdrachtgever
Zaans Medisch Centrum

Beveiligd door VPS sinds
Voorjaar 2017

In het kort
Het voormalige ziekenhuis in Zaandam is in afwachting van sloopwerkzaamheden. Om de negatieve gevolgen van leegstand te beperken, heeft VPS beveiligingsmaatregelen getroffen die het complex en de directe omgeving beschermen tegen diefstal, brandstichting en vandalisme. 
Beveiliging voormalig ziekenhuis in Zaandam
Beveiliging voormalig ziekenhuis in Zaandam

Situatieschets

In 2016 verhuisde het Zaans Medisch Centrum naar een nieuwe locatie. Het oude ziekenhuiscomplex (dat vlak naast het nieuwe ziekenhuis ligt) staat leeg, in afwachting van sloopwerkzaamheden. Gedurende een periode van leegstand van enkele maanden is het gebouw een trekpleister geworden voor koperdieven, daklozen en hangjongeren. De ruiten zijn gemolesteerd, er is brand gesticht en er zijn waardevolle materialen gestolen. Het pand is hierdoor in korte tijd verloederd en de toestand in en rondom het pand hadden een zeer negatieve impact op de directe omgeving. Om deze gevolgen van leegstand tegen te gaan, heeft het Zaans Medisch Centrum in het voorjaar van 2017 VPS ingeschakeld.

Beveiliging voormalig ziekenhuis in Zaandam

Onze oplossing

Na een analyse van de locatie en het in kaart brengen van de aanwezige risico’s heeft VPS direct externe beveiligingssystemen aangebracht. Hiervoor is gebruik gemaakt van drie VPS Smart Towers: innovatieve beveiligingstorens met vandalismebestendige draai- en kantelbare camera’s. Deze camera’s beschikken over met infrarood belichtingsmogelijkheden, bewegingsdetectoren, een digitale recorder en een omroepsysteem. De torens zorgen voor effectieve locatiebeveiliging en bieden vele voordeling ten opzichte van fysieke bewaking: een VPS Smart Tower registreert in het donker, kijkt in meerdere richtingen tegelijk, blijft 100% alert gedurende de nacht en is ongevoelig voor omkoping, dwang of bedreiging.

In het complex zijn draadloze alarmsystemen geplaatst en is VPS FireAlert geïnstalleerd: een mobiel systeem dat voorziet in tijdelijke brandbeveiliging. VPS FireAlert bestaat uit verschillende units, zoals een basisunit, handmelders, rook- en hittemelders en koppelunits. Het brandbeveiligingssysteem biedt complete dekking van de locatie. De brandbeveiligingsunits beschikken over een batterij met een levensduur van 3 jaar, waardoor aansluiting op een elektriciteitsnetwerk niet nodig is. VPS FireAlert is daarmee een ideaal systeem voor de tijdelijke brandbeveiliging van leegstaand vastgoed.

Beveiliging voormalig ziekenhuis in Zaandam

De (brand-)beveiligingsproducten van VPS zijn specifiek gericht op het snel en effectief beveiligen van leegstaand vastgoed, herontwikkelgebieden en bouwterreinen. Wij zorgen ervoor dat de locatie binnen 48 uur na aanvraag is voorzien van een passende beveiligingsoplossing.