'Even voorstellen...' Awesome Retro

Awesome Retro

Graag geven we een indruk van de wijze waarop bewoners, ondernemers en kunstenaars invulling geven aan de ruimte die zij gebruiken via VPS. Daarom deze maandelijkse rubriek Even voorstellen…’, waarin ondernemers en bewoners vertellen over hun tijdelijke werk- of woonruimte. Onderstaand het verhaal van de stichting Awesome Retro’. Awesome Retro gebruikt sinds een jaar een leuke ruimte via VPS in Utrecht.

In een voormalig ROC pand, gelegen in de wijk Kanaleneiland in Utrecht, heeft de non-profit organisatie Awesome Retro’ sinds oktober 2014 een ruimte in gebruik. Samen met 10 andere ondernemers hebben ze nieuw leven geblazen in dit voormalige schoolgebouw. Er is een hechte club van ondernemers ontstaan met ieder hun eigen specialiteit. 

Wat is het verhaal achter Awesome Retro? Een van de leden, Marinus Kuivenhoven, is aan het woord: De leden die zich hebben verbonden aan onze stichting hebben allemaal een passie voor oude spelmachines. Voordat Awesome Retro werd opgericht brachten onze leden al hobby-matig spelmachines mee naar feesten. Omdat de ontvangst van deze spelmachines een succes was, is in 2012 het idee ontstaan om de stichting Awesome Retro’ op te richten. Op deze manier hebben we sinds 2012 meer dan 500.000 mensen bereikt.’ De missie van Awesome Retro is ‘‘Retrogaming for everyone’’. Dit bereiken ze door (oude) spelmachines te verzamelen, repareren en onderhouden en ervoor te zorgen dat scholen, musea, festivals en andere evenementen er gemakkelijk toegang toe krijgen. Door het opnieuw’ gebruiken van deze spelmachines kunnen bezoekers het plezier van toen (her)ontdekken.

De ruimte in het voormalige ROC pand fungeert als opslag voor de spelmachines, maar wordt daarnaast ingezet als interactief museum, makerlab/​hackerspace, studio en workshopruimte. Onze bezoekers zijn erg enthousiast over de ruimte, ze bestempelen onze ruimte als ‘‘Hemel op aarde’’, ‘‘De mancave die ik thuis niet kon krijgen’’, ‘‘Zoveel historie op één plek is uniek’’, aldus Marinus. Iedere woensdag organiseert Awesome Retro game night en zijn ze open voor publiek. Daarnaast worden er wekelijks gamecompetities, evenementen en workshops georganiseerd. Bekijk de kalender op www​.awe​some​space​.nl en kom eens keer langs op deze awesome’ plek!

Benieuwd naar het werk van Awesome Retro? Neem een kijkje op www​.awe​someretro​.org.

Volgende maand is er weer een nieuwe editie van Even voorstellen…’